Wijn! - Reisverslag uit Skopje, Macedonië van REIZEN Magazine - WaarBenJij.nu Wijn! - Reisverslag uit Skopje, Macedonië van REIZEN Magazine - WaarBenJij.nu

Wijn!

Door: Anne Wesseling

Blijf op de hoogte en volg REIZEN

24 Mei 2010 | Macedonië, Skopje

Vanuit Bitola reisden we vandaag naar het noordoosten, door een weids gebied met velden vol korenbloemen, klaprozen en herdershonden die ongerust toekeken terwijl wij foto's maakten van hun baas en de schaapskudde. Als er even geen verkeer langskwam (en dat was vrij vaak, want het is hier rustig) hoorde je tinkelende bellen, leeuweriken, zoemende insecten.
Voorbij de stad Prilep veranderde het landschap vrij plotseling. Niet alleen het landschap, we hadden het gevoel in een ander klimaat terecht te komen en dat was ook zo: dit gebied ligt lager, het is er warmer, het is een plek waar de wijndruif goed gedijt.
Leukste moment van de dag: bij het dorpje Drenovo was een familie bezig met het opbinden van de tomatenplanten en wij waren het verzetje van de dag. He meneer de fotograaf, zet u ook even een stok in de grond! Zelf mocht ik de tomatenplanten opbinden. Het rook lekker. Leuke mensen, in Macedonie.
We overnachten in Popova Kula, een wijnboerderij (met hotel) in Demir Kapija. Eigenaar Jordan Trajkov (opleiding in Verenigde Staten, kleinzoon van een wijnboer) heeft dit hele gebeuren in een paar jaar van de grond getild. Knap. Een man met een visie, die hij in een verbluffend tempo realiseert. Hij is trouwens ook oprichter van de Groene Partij van Macedonie. 'This is my country, we want to build it!' zegt hij. www.popovakula.com.mk.

• 30 Mei 2010 - 18:46

Harry Van Dijken:

Hi Anne,
    We hebben ff met elkaar gesproken op de luchthaven van Skopje. Ik had je herkend van een reportage in het blad Reizen.
    Ik was twee weken op pad geweest met een groep SNP-ers die samen met de zeer enthousiaste reisleider Antonio het land Macodonie hebben verkend.
    We hebben een druivensap proeverij gehad op Popaca Kula. Ik vond hun rose niet echt geweldig maar werd erg enthousiast van hun Merlot wijn.
    Ik ben erg benieuwd naar je verhaal over Macedonie in Reizen (september?).
    Dit was mijn eerste reiservaring in Macedonie. Ik vind het een heerlijk wandel-land. We hebben een aantal erg mooie wandelingen gemaakt. Kortom een aanraader voor mensen die willen wandelen in een ongerepte omgeving. Hoewel er een aantal zeer goed gemarkeerde wandelingen zijn kan het inhuren van een locale gids die veel van de omgeving weet een mooie aanvuling zijn.
    gr harry
    harrewar65athotmaildotcom

• 04 Juni 2010 - 07:22

REIZEN Magazine:

Ha Harry, wat leuk om je hier op het reizenblog weer tegen te komen!!! Die merlot vond ik ook erg lekker. Ik ben de reportage over Macedonie nu aan het schrijven, het wordt geplaatst in het september nummer van Reizen. Als je nog meer wandeltips hebt (bv over specifieke wandelingen), welkom!
    Enneh, tot kijk op een ander vliegveld :-)

• 04 Juni 2010 - 07:34

REIZEN Magazine:

en voor wie na het lezen ook ineens zin krijgt in een merlot heb ik de importeur even opgezocht: www.balkanwines.nl. levert ook aan particulieren, en gewoon via internet, 7,95 voor een gewone merlot en voor 13,95 krijg je er een die gerijpt is op vier verschillende eiken vaten. (echt waar, ik heb ze gezien).
    zo, en nu ga ik even een cursus vinologie volgen zodat ik voor wijnbladen kan gaan schrijven.