Dag 5 Zalmen en oerbossen - Reisverslag uit Tofino, Canada van REIZEN Magazine - WaarBenJij.nu Dag 5 Zalmen en oerbossen - Reisverslag uit Tofino, Canada van REIZEN Magazine - WaarBenJij.nu

Dag 5 Zalmen en oerbossen

Door: Matthijs

Blijf op de hoogte en volg REIZEN

27 September 2009 | Canada, Tofino

Sooke - Tofino 450 km

‘Yeah, he’s hot! There you go.’Vanaf de brug giert de lijn uit de molen, een hengel buigt krom als een hoepel. Na vijf minuten lijntrekken, krijgt de zalm (deze is ruim 10 kilo vertelt de trotse visser) een ferme tik tussen de ogen met een stuk hout (van diezelfde trotse visser). Een zalmqueeste eindigt iets eerder dan gepland. Onderweg naar Tofino staan we bij Port Renfrew tussen bonkige kerels de rimpelingen op de San Juan rivier te bekijken. Het is weekend, de houtkap ligt stil en de zalmtrek is nog in volle gang. Dus als er een groep van dertig of veertig kanjers onder de houten brugpijlers door zwemt, komt de brug in beweging. Achter elkaar plonsen de blinkers het water in. De zalmen zwemmen als Formule 1 wagens tegen de stroom op. De houthakkers hebben de hele dag en de mokken koffie staan te dampen op de brugleuning.
Na het Britse Victoria doet vanaf Port Renfrew de wildernis zijn intrede. Bossen zover het oog reikt en mossige moerassen naast de weg, langzaam verdwijnt de mensenhand uit het landschap. Hoewel, de bosbouw en houtkap laten hier grove littekens achter in de bossen. Soms lijkt het of er een plaatselijke oorlog is uitgevochten of een orkaan heeft geoefend. Via Trans Canadian Highway 1 gaat de route vanaf Parkville naar Port Alberni (Port Albeuuuurni). De weg is redelijk, het uitzicht en landschap (oerbossen!) ronduit waanzinnig. Het is Noorwegen, Zweden en Finland in het kwadraat. Iedere bocht biedt weer een nieuw Bob Ross schilderij. Onze witte godin drinkt er gulzig op los, vooral bergop is het zweten.
Aan het einde van de rit rijden we het Pacific Rim National Park Reserve binnen (http://www.pc.gc.ca/pn-np/bc/pacificrim/index_E.asp).
Als we onze RV op de camping plaatsen, wijst de beheerder ons nog even op de regels. Eten goed opbergen, want we hebben hier nogal wat wildlife rond lopen. Oja, zoals? Nou, beren, poema’s en lynxen. Goed, dat wordt dus boterhammen knabbelen op het toilet.
Morgen gaan we hopelijk weer zeewildlife zien. Wat precies en hoe…. lees het hier morgen!

• 27 September 2009 - 06:27

Cees En Nel:

We worden per verslag jaloerser...
    Gr. C en N