Dag 9 Campbell River – Telegraph Cove 221 km - Reisverslag uit Telegraph Cove, Canada van REIZEN Magazine - WaarBenJij.nu Dag 9 Campbell River – Telegraph Cove 221 km - Reisverslag uit Telegraph Cove, Canada van REIZEN Magazine - WaarBenJij.nu

Dag 9 Campbell River – Telegraph Cove 221 km

Door: Matthijs

Blijf op de hoogte en volg REIZEN

01 Oktober 2009 | Canada, Telegraph Cove

In het zuiden van Vancouver Island zeggen ze graag dat na Campbell River de beschaving stopt. Misschien waar, maar het voordeel is dat de echte wildernis begint. Het noorden van Vancouver Island is dunbevolkt.De bossen zijn hier nog dichter en de benzinepompen nog schaarser (en die camper maar drinken). Halverwege onze tocht naar het noorden van Vancouver Island, belanden we in het plaatsje Woss. Wat je vindt in Woss? Een motel, een handjevol trailers en een winkel annex benzinepomp. In Woss draait het leven om hout, honden en niet veel meer. Woss ligt midden in uitgestrekte bossen. Trucks met ladingen hout denderen over de Highway 19 langs het dorp. Niet veel mensen hebben namelijk iets te zoeken in Woss. In de winkel (die ook nog postkantoor, wasserette en apotheek blijkt te zijn) kopen we een brood. Daarna gaan we weg uit Woss.
Als de zee voor ons flikkert in het zonlicht, slaan we rechts af naar Telegraph Cove. Er is hier maar een weg, de afslagen zijn op een hand te tellen. Vlak voor Telegraph Cove ligt het grootste houtverwerkingsbedrijf van Vancouver Island. Alle bedrijvigheid uit de naaste omgeving balt hier samen. Boven het terrein hangt een penetrante dennengeur. Treinen en trucks rijden af en aan met gerooide stammen. Gebutste en roestige machines rijden op het terrein rond. Grijparmen en metalen tentakels sorteren en bundelen de bomen. Daarna plonst een ijzeren klauw het hout in de zee. Alsof je naar een aflevering van Transformers of Robot Wars zit te kijken. In nog geen tien minuten drijft een heel bos op de zouten golven. Daar, tussen al die stammen, dobbert een klein maar krachtig bootje (formaat badeend) dat de stammen kranig bij elkaar duwt. Uiteindelijk wordt zo een ‘boom’ (vlot) gevormd. Zo’n vlot is 21 meter breed en 121 meter lang. Twaalf van zulke ‘booms’ worden achter elkaar gehangen. Sleepboten slalommen deze varende bossen dan naar zagerijen op het vasteland.
Van al deze bedrijvigheid is in Telegraph Cove niks te merken. De General Store en het Cafe zijn leeg, de toeristen al vertrokken. Zelfs de Orca’s zijn al vertrokken vertelt de dame van de Whale Watching Tours. We zijn de enige op de RV parking. Alleen de vogels en herten zijn gebleven. Na Campbell River mag de beschaving misschien nog even aanwezig zijn, je nadert wel steeds dichter het einde van de wereld.

PS de eerste zwarte beer heeft zich na de massale ATV dag van gisteren weer op het werk gemeld. Op een galopje stak hij de weg over, net te snel voor Rutger (altijd weer die slome fotografen) dus helaas geen beeld.