Regenprogramma Lille
Door: Harri Theirlynck REIZEN Magazine
Blijf op de hoogte en volg REIZEN
17 September 2010 | Frankrijk, Rijsel
Hotel UP aan de Place des Reignaux ligt op loopafstand. Hotel Premiere ernaast is goedkoper maar ongetwijfeld minder aangenaam dan het hippe UP met de snelle receptioniste (houten designbril, helemaal mijn biotoop).
Fotograaf vast door staking, zegt mijn smart phone en ik start terstond het regenprogramma. Met de paraplu naar het Palais des Beaux-Arts waarover ik zoveel goede en fantastisch dingen hoorde.
‘Vanwege het belang van zijn vaste collecties wordt het Palais des Beaux-Arts van Lille
beschouwd als het tweede algemene museum van Frankrijk, net na het Louvre.’
Dat is belachelijk. PBA Lille is redelijk klein, de expositie is ongeïnspireerd, de uitleg summier, grote vide nog steeds leeg, valt me bitter tegen, zeker als je Louvre in je hoofd hebt. Maakt bezoek moeite waard: Pieter de Hoogh, Van Gogh (Les Vaches, achteloos zonder enige bescherming opgehangen), Honthorst (Les Patineurs, De schaatsers, zoals je ongetwijfeld weet). Wel paar geweldige schilderijen van Goya (vooral Le Temps ou Les Vieilles), was vergeten hoe groot die man was.
Ga wel even langs François-Dominique-Aimé-Milhomme met sculptuur Hermaphrodite. Vrouw/man op ‘gedeukte’ matras van marmer die Bernini naar de kroon steekt.
Genoeg pedanterie.
Met de krant boven m'n hoofd - paraplu was meegenomen - naar de metro. Stel 3-dagen Citypass Passe Partout in werking. Ja, de metro van Lille! Daar kan ik lyrisch over zijn. Komende dagen leg ik uit waarom.