Van GROOT naar klein
Door: Harri Theirlynck
Blijf op de hoogte en volg REIZEN
16 Juni 2010 | Frankrijk, Parijs
Vier maanden terug voer ik op de Oasis of the Seas, het grootste cruiseschip ter wereld. Daar konden 5400 gasten op. De Oasis schip telt 37 bars en drie theaters met duizenden stoelen. Nu sta ik wat onwennig met welkomstcocktail in de hand op het houten dek van de Star Flyer aan de enige bar van het schip. Te midden van hooguit 100 passagiers, die de komende week mijn reisgenoten zijn. Ik heb het gevoel dat ik op een 25-jarige bruiloft ben beland met beperkt invitatiebeleid. Hongaar Jozef speelt gezellig op een keyboard. Een Thaise dame reikt me een hapje aan. Heel veel nationaliteiten aan boord. Frederik, de stoere Zweed die mij incheckte, blijkt ook een watersportinstructeur. De Indiase Ashton staat achter de bar. Mateo, een soort hoofdober, is een Kroaat. De kapitein is, concludeer ik op grond van zijn naambadge, Oekraïner. De Zwitserse Anna, cruisedirector, neemt het woord. Ze vertelt ons in drie talen wat we de komende week mogen verwachten. Mijn oog valt op een statige man met staalblauwe ogen die ons, leunend tegen de reling, nauwlettend in de gaten houdt. Dat zou best wel eens rederijbaas Mikael Kraft kunnen zijn. Zweedse miljonair. Oud straaljagerpiloot. Erkend durfal. En eigenaar van de drie grootste zeilcruiseschepen van de wereld. Die man wil ik zo snel mogelijk spreken.